Toiminta

Tervetuloa kerhoomme!

Mikäli kiinnostuit toiminnastamme, lue lisää Säännöt-sivulta miten jäsenhakemukseni tulee parhaiten perille.

Kerho järjestää näyttely- ja koetoimintaa sekä niihin liittyviä harjoituksia. Keväällä järjestämme MEJÄ-kurssin ja match show’n.
Tarkemmat tiedot tapahtumista ja niiden ajankohdista löytyvät Tapahtumat-sivulta.

 

ajo_ruskea

Mäyräkoirien ajokokeet – MÄAJ

Ajavat koirat etsivät riistaeläimen, karkottavat sen liikkeelle ja ajavat sitä haukkuen. Mäyräkoirilla saa ajattaa jäniksiä, kettuja, peuroja, metsäkauriita sekä hirviä. Etenkin metsäkauriiden ajaminen mäyräkoiralla on suosittu metsästysmuoto. Mäyräkoirat ovat hyvävainuisia ja useimmat kykenevät melko vaivattomasti etsimään riistaeläimen ja karkottamaan sen liikkeelle. Suppean ja hitaan työskentelytapansa takia mäyräkoirat sopivat erityisesti pienten metsästysmaiden ajokoiriksi.

Lisätietoa ajokokeista Mäyräkoiraliiton sivuilta.

luola

Luolakoirien taipumuskokeet – LUT

Luolakoiria käytetään metsästettäessä kettuja, supeja ja mäyriä maanalaisista koloista. Haukkumalla ja hyökkäyksiä tehden koira pakottaa saaliin ulos luolasta, jolloin metsästäjä yrittää ampua sen.

Lisätietoa luolakokeista Mäyräkoiraliiton sivuilta.

Luolakoirien Metsästyskoe – LUME

Luolametsästys, kuten muutkin metsästysmuodot, vaatii ammattitaidon lisäksi myös rutkasti onnea. Se on kahden titaanin taistelu, jossa katsotaan kumman henkinen ja fyysinen kantti kestää. Hyvän , asiansa osaavan luolakoiran työskentely on aina vilpittömän ihailun arvoista. Aito metsässä tapahtuva metsästyskoe antaa huomattavasti enemmän pohjaa koirien metsästysominaisuuksien arvioimiselle. Se tuo esiin paljon sellaista, joka taipumuskokeissa jää toteamatta; voidaan luetella pitkä rivi ominaisuuksia, joista taipumuskokeessa saa vain hämärän aavistuksen. Näitä ovat esim. löytökyky, riistan käsittelytapa, noutotaipumukset ja tottelevaisuus Luolakoirien metsästyskoe on metsästyslain ja asetusten tarkoittama metsästystapahtuma, joka tarkoittaa sitä, että koiran ohjaajalla on oltava riistanhoitomaksu suoritettuna sekä metsästysoikeus, mikäli hän kantaa asetta mukana.

Lisätietoa luolakoirien metsästyskokeista Mäyräkoiraliiton sivuilta

vesiriista

Luolakoirien vesiriistakoe – VERI

Mäyräkoirien ja terrierien vesiriistakokeen tarkoitus on tuoda esiin luolakoirien taipumukset vesilinnun metsästyksessä. Kokeessa otetaan selvää koiran halusta hakea, noutaa ja jäljestää vesiriistaa.

Lisätietoa vesiriistakokeista Mäyräkoiraliiton sivulta

jaljelle1000x400

Metsästyskoirien Jäljestämiskoe – MEJÄ

Eräs mielenkiintoisimmista koemuodoista mäyräkoiralle on MEJÄ-koe. Luonnostaan mäyräkoira käyttää hajuaistiaan lähes kaiken uuden tutkimiseen ja havainnointiin. Mikäpä sen parempaa kuin valjastaa tuo vaistonomainen tapa hyöty(ja huvi-)käyttöön. Kokeessa metsään vedetään verijälki, jota koiran tulisi itsenäisesti seurata. Ohjaaja seuraa mukana kuuden metrin pituisen jäljestysnarun päässä, mutta ei saa puuttua koiran suoritukseen.Jäljen tulisi olla noin 12 tunnin ikäinen ja tehty riistarikkaaseen maastoon.

Lisätietoa jälkikokeista Mäyräkoiraliiton sivuilta

pika

Kääpiö- ja kaniinimäyräkoirien käyttötaipumuskoe – PIKA

Käyttötaipumuskokeen tarkoituksena on todeta karkea-, lyhyt- ja pitkäkarvaisten kääpiö- ja kaniinimäyräkoirien käyttöominaisuuksia sekä koiran luonteessa ja käyttäytymisessä ilmeneviä metsästystaipumuksia. Kokeessa testataan koiran halua ja kykyä seurata riistaa maastossa, toimia kolossa, laukauspelottomuutta sekä kiinnostusta saalista kohtaan. Testitulos antaa myös viitteitä koiran jalostuskelpoisuudesta rotujärjestölle ja kasvattajille.

Lisätietoa PIKA-kokeesta Mäyräkoiraliiton sivuilta